/image/journal/article?img_id=54865&t=1567073903236

Fredlig samlevnad i fokus på moderskapsförpackningen 2018

Illustrationerna på lådan för moderskapsförpackningen 2018 är gjorda av Robert Lönnqvist, 29, från Helsingfors. Han är en av de tre vinnarna i en inbjudningstävling som ordnats av FPA. De två andra vinnarna är Aya Iwaya och Ilona Partanen.

Temat för tävlingen var Välfärd skapas tillsammans, och önskemålet var att illustrationerna skulle ha en anknytning till Finland och finländskheten.

Björn möter giraff

På den nya lådan ser man en björn, en hare, en elefant, en giraff och andra djurfigurer som rör sig mellan gröna träd och blå sjöar.

– Genom att använda illustrationer av djur som normalt inte förekommer i den finländska naturen ville jag ge uttryck för tolerans. Jag vill att Finland ska vara ett öppet land, där man accepterar mångfald.

När Lönnqvist sökte efter inspiration tänkte han tillbaka på sin egen barndom i Finland och de känslor den väckte hos honom. Minnena var som en skön eftermiddagsslummer.

– Jag ville kombinera ett barns lugna sömn och barnets föräldrars dröm om en trygg framtid för barnet i Finland. Jag hoppas att vi alla i framtiden, såväl i Finland som i resten av världen, ska kunna leva i fredligt samförstånd och lära våra barn att göra detsamma, skriver han i slutorden i sitt tävlingsbidrag.

Studier och illustrationer på frilansbasis

Lönnqvist studerar på magisterprogrammet Visual Communication Design vid Aalto-universitetet och är som bäst utbytesstudent vid ENSAD, universitetet för konst och formgivning, i Paris. Han har tidigare studerat grafisk design vid Lahden muotoiluinstituutti och utexaminerades därifrån 2016.

Lönnqvist har vid sidan av sina studier arbetat som frilans och gjort illustrationer bland annat för tidningarna Mondo och Huili. Till hans nyaste arbeten hör de väggstora illustrationerna för idrottscentret för studerande, Unisport, i Helsingfors centrum.

Nästan som ett Nobelpris

FPA ordnade tävlingen för att fira att moderskapsförpackningen fyller 80 år och bjöd in 15 unga, lovande designer att delta. De vinnande bidragen kommer att användas som illustrationer på lådan till moderskapsförpackningen under de närmaste åren.

Lönnqvist säger att han tog emot tävlingsinbjudan med stor entusiasm.

– Jag blev genast väldigt inspirerad eftersom jag tycker att moderskapsförpackningen är en verkligt bra sak. När mitt tävlingsbidrag var färdigt kände jag att det är precis sådana här saker jag vill jobba med, säger han.

Lönnqvist fick reda på att han var en av vinnarna per telefon medan han satt på ett kafé med några kompisar och planerade ett projektarbete. Det samtalet kommer han inte att glömma i första taget.

– Det kändes lite som om jag hade vunnit Nobels fredspris.

 

Fler illustrationer av Robert Lönnqvist finns på Instagram, användarnamn rakastaja_roobert.

 

Text: Helinä Kujala